Πρόσκληση σε διάλεξη: «Investigating Planetary Habitability on Multiple Scales:Of Water Droplets, Deserts, and Global Biospheres»

Ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 και ώρα 15:00, στο Αμφιθέατρο 01 της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών θα πραγματοποιηθεί διάλεξη απο τον κ. Dirk Schulze-Makuch Καθηγητή του Technical University of Berlin κ. με θέμα:

«Investigating Planetary Habitability on Multiple Scales:Of Water Droplets, Deserts, and Global Biospheres»

Ο κ. Schulze-Makuch θα αναλύσει την εικασία/υπόθεση (hypothesis) που αναπτύσσει στο τελευταίο του βιβλίο, η οποία αναφέρει ότι “εάν ένας πλανήτης είναι κατοικήσιμος για αρκετό χρονικό διάστημα, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα αναπτυχθούν σε αυτόν πολύπλοκες μορφές ζωής”. Θα συνδέσει δε αυτή την εικασία με την έρευνα που κάνει σε ακραία περιβάλλοντα (extreme environments), κυρίως στην Έρημο Atacama στην Χιλή.

Τέλος, θα αναφερθεί και στην ανακάλυψη ενός μικροβιότοπου μέσα σε σταγόνες νερού, οι οποίες υπάρχουν  σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις μέσα σε φυσική άσφαλτο, σε υψηλές θερμοκρασίες. Η φυσική αυτή άσφαλτος dialeksi-Dirk Schulze-Makuchμπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γήινο ανάλογο ακραίων περιβαλλόντων άλλων Σωμάτων του Ηλιακού μας Συστήματος (και εξωπλανητών) που πιθανότατα περιέχουν ή έχει βρεθεί να περιέχουν ρευστούς υδρογονάνθρακες, όπως έχει βρεθεί στον Τιτάνα τον δορυφόρο του Κρόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διάλεξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον Αν. Καθηγητή της Σχολής κ. Η. Χατζηθεοδωρίδη (τηλ. 210 7722092, e-mail: eliasch@metal.ntua.gr)

Download (PDF, 771KB)